воскресенье, 1 сентября 2019 г.



   ПОГОДЖЕНО
Завідуюча  методичним
кабінетом управління освіти
____________ Емма Ларюк
__________ серпня 2020 р.
                                   
ПРОЄКТ    ПЛАНУ
роботи методичної комісії вчителів зарубіжної літератури та російської мови
закладів загальної середньої освіти  м. Шостки на 2020 -2021  навчальний рік

                        1.Аналіз роботи  методичної комісії за минулий рік та завдання на новий навчальний рік
        У 2019 -2020  н.р. методична комісія вчителів зарубіжної літератури та російської мови     працювала над науково-методичною проблемою «Формування інноваційної культури вчителя зарубіжної літератури і російської мови як важливого чинника забезпечення якісної освіти, реалізації державних освітніх ініціатив, творчого та інтелектуального розвитку особистості». У  своїй роботі, враховуючи методичну проблему, вчителі намагалися реалізувати основні напрямки та завдання. У методичній комісії працює 26 педагогів. Якісний склад учителів сталий.
      Були проведені 2 планових засідання в очній формі, де розглядалися питання нормативно-правової, інструктивної бази викладання предмету,положення про сертифікацію вчителів,  використання сучасних інноваційних технологій навчання, елементи інтегрованого навчання та STEM-освіти, а також 1 засідання в дистанційній формі, на якому були розглянуті питання  формування ключових компетентностей учнів, розвиток критичного мислення, робота з обдарованими дітьми. Всі питання були розглянуті і обговорені. Вони були проведені у формі експрес-інформації, методичного інструктажу, виступу-презентації, майстер-класів, педагогічного віче. Цікавими і змістовними були виступи Марченко С. В., Дмитренко Ю. М. (ШСШ№1), Сбітної Н. М.(НВК:СШ-ліцей), Пилипенко Л. М., Василенко Т. Г. (гімназія),  Савельчук О. М.(ШЗШ34), Копейко Н. М.(ШЗШ№5), Шелунцова Л. М. (ШЗШ№7), Сапегіної В.А., Кусочкіної С.Г.(ШЗШ№8), Макаренко О. С.(ШЗШ№10), Копа Р. О.(ШЗШ№11), Данько С.В,(ШЗШ№12).
       Атестацію в минулому році пройшли вчителі Пилипенко Л. М.(гімназія), Хрущова С. В.(ШЗШ№5), Свіжевська Н. М.(ШНВК:ЗШ№6-ДНЗ), Шелунцова Л. М.(ШЗШ№7), Сапегіна В. А., Кусочкіна С. Г.(ШЗШ№8).  Ці вчителі брали активну участь у роботі комісії:виступали з повідомленнями, презентаціями, давали майстер-класи. Педагоги Пилипенко Л. М.(гімназія),  Кусочкіна С. Г.(ШЗШ№8), Сугоняко О. А.(ШНВК:ЗШ№9-ДНЗ), Копа Р. О.(ШЗШ№11) взяли участь у І (зональному) турі всеукраїнського конкурсу “Учитель року- 2020” у номінації “Зарубіжна література”. Кусочкіна С. Г.(ШЗШ№8) вийшла переможцем у І турі, взяла участь у ІІ і ввійшла у п'ятірку кращих педагогів області. Копа Р. О.(ШЗШ№11) посіла друге місце,  Пилипенко Л. М.(гімназія)- третє місце у І турі конкурсу,Сугоняко О. А.(ШНВК:ЗШ№9-ДНЗ) стала лауреатом. Вчителі, що атестувалися, представили свої інноваційні уроки. Кращими журі визнали уроки Сапегіної В. А.(ШЗШ№8), Дурманової І. Є.(Шосткинський ліцей- інтернат), Пилипенко Л. М. (гімназія). У січні 2020 року на базі ШЗШ№7 відбувся міський семінар вчителів зарубіжної літератури з теми “Сучасні інноваційні технології для запровадження наскрізних змістовних ліній на уроках зарубіжної літератури”. Форма проведення семінару- педагогічна майстерня. Вчителі ділилися досвідом роботи щодо використання інноваційних технологій для запровадження наскрізних змістовних ліній(Сапегіна В.А., Шелунцова Л. М., Хрущова С. В., Дмитренко Ю. М.) у формі презентацій, майстер-класів. Шелунцова Л. М. дала фрагмент уроку, Тивицька Л. В. підготувала літературно-музичну композицію.
       У ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з російської мови та літератури взяло участь 19 учнів (що на 8 чоловік менше, ніж минулого року). Переможців підготували Марченко С. В.(ШСШ№1), Савельчук О.М.(ШЗШ№4), Кусочкіна С. Г.(ШЗШ№8), Лукашенко Т. М.(ШЗШ№11) . На ІІІ етап було направлено 2 учні. На жаль, призових місць діти не отримали.
На І етап конкурсу-захисту робіт МАН було направлено 3 роботи (вчителі: Сапегіна В.А.(ШЗШ№8), Дмитренко Ю. М.(ШСШ№1), Шелунцова Л. М.(ШЗШ№ 7). Всі вони посіли призові місця на І етапі.                      
   Учні шкіл міста взяли активну участь у грі “Sunflower”(координатор Лукашенко Т.М.(ШЗШ№11). Кількість учасників у порівнянні з минулими роками постійно збільшується. 
          Підвищилась активність педагогів щодо участі у вебінарах, онлайн-курсах, семінарах,  еd-campах тощо:(Марченко С.В.(ШСШ№1), Віловата В.І. (НВК: СШ -ліцей), Савельчук О. М.(ШЗШ№4), Кусочкіна С.Г., Сапегіна В.А.(ШЗШ№8), Сугоняко О.А.(ШНВК:ЗШ№9-ДНЗ), Макаренко О.С.(ШСШ№10), Копа Р.О.(ШЗШ№11). Вчителі ділилися здобутою інформацією   на засіданнях комісії та дистанційно. Педагоги публікували свої наробки в освітянських та інтернет-виданнях(Сапегіна В. А., Кусочкіна С. Г., Сугоняко О. А., Шелунцова Л. М.).
       На належному рівні працював блог вчителів зарубіжної літератури та російської мови (координатор Копа Р.О. (ШЗШ №11).
                  Аналіз діагностичних анкет учителів виявив, що роботою методичної комісії вони  задоволені. Педагоги внесли свої пропозиції щодо планування роботи комісії на 2020-2021 навчальний рік. Виникли запити з використання технологій дистанційного навчання, використання ІКТ, освоєння інноваційних методів, прийомів та технологій навчання.
 Таким чином, аналіз роботи методичної комісії вчителів зарубіжної літератури та         російської мови за 2019-2020 н.р. показав, що всі проблеми та завдання реалізовані, вчителі почали активно освоювати технології дистанційного навчання.
У 2020-2021 н.р. методична комісія вчителів зарубіжної літератури та російської мови продовжить працювати над науково-методичною проблемою  «Формування інноваційної культури вчителя зарубіжної літератури і російської мови як важливого чинника забезпечення якісної освіти, реалізації державних освітніх ініціатив, творчого та інтелектуального розвитку особистості»
Основні завдання:
1. Реалізовувати вимоги оновлених програм.
2. Забезпечити продуктивну реалізацію компетентнісного потенціалу предмету.
3. Вивчити та застосовувати у практиці роботи інноваційні методи, прийоми та  технології навчання, постійно працювати над розвитком професійної компетентності.
3. Вивчити та застосовувати у практиці роботи технології дистанційного навчання із забезпеченням зворотного зв'язку з учнями. 
4. Забезпечити використання інформаційно- комунікативних та цифрових технологій в освітньому процесі, включаючи електронне навчання, інформаційну та кібернетичну безпеку.
3.Продовжити роботу  з обдарованими та здібними учнями, якісно готувати їх до олімпіад, МАН, ДПА та ЗНО.
4.З метою підвищення професійного рівня брати активну участь у фахових конкурсах, конференціях, семінарах, тренінгах, фестивалі інноваційних  уроків.
 5.Опублікувати власні творчі доробки в освітянських друкованих та Інтернет -   виданнях.
6. Продовжити та вдосконалити роботу блогу вчителів зарубіжної літератури та російської мови.

2.Засідання комісії:

№ з/п
Тематика  засідань
Форма
Методи проведення
Дата
Місце
Відповідальні

І засідання



Сер-
пень


пень
2018
ШСШ
№1

1

Аналіз роботи  комісії за минулий рік і завдання на новий навчальний рік.

 

Секція конференці
Аналітична доповідь



Марченко С.В., (ШСШ № 1)
 
2

Ознайомлення з вимогами та рекомендаціями нормативних та інструктивно- методичних документів. Інструктивно-методичні рекомендації до початку навчального року, викладання зарубіжної літератури і російської мови.

   

Методичний інструктаж

 Хрущова С. В.
(ШЗШ№5)

3
Рекомендації щодо організації на початку навчального року проведення вхідного оцінювання учнів з метою діагностування рівня навчальних досягнень учнів за попередній рік та планування коригуючого навчання.

Повідомлен-
ня
  Дейкало П. В.
(Ображіївський
НВК)
4
 Сучасні форми, методи, технології і засоби навчання, що сприяють розвитку власної уваги, саморегуляції, управління емоціями і порозумінню.
Презентація
 Кусочкіна С. Г.
(ШЗШ№8)
5
Організація освітнього процесу в умовах дистанційного навчання з урахуванням здоров'язбереження учнів.                       
Методичний практикум
  Лукашенко
 Т. М. (ШЗШ№11)
ІІ засідання


Гру
день
ШСШ №1

1
Використанняінформаційно-комунікативних та цифрових технологій в освітньому процесі, включаючи електронне навчання, інформаційну та кібернетичну безпеку.
Аукціон педагогічних ідей
 Майстер- клас


 Дмитренко Ю. М.
(ШСШ№1)
2
  Методика вивчення конкретної теми.
Презентація
 Макаренко О. С.
(ШЗШ№10)
3
Кращі практики організації дистанційного навчання.
 Методичний практикум

Віловата В. І. (НВК:СШ-ліцей)
4
 Аналіз результатів олімпіад та конкурсів (ІІ етап, І семестр).
Інформація
 Марченко С,В,
ШСШ№1)
5

Інновації вчителів, які атестуються.  


Виступ- презентація
 Вчителі, які атестуються
6

   Індивідуальний або колективний учнівський проєкт (з конкретної теми).

Презентація


Долгова М. В.(ШСШ№1)
ІІІ засідання


Кві
тень
ШСШ №1

1
 Методики здійснення формувального, поточного і підсумкового оцінювань.
Круглий стіл
 Повідомлення


 Щербак В. Г.(ШЗШ№4)
2
 Застосування прийомів збагачення усного й писемного мовлення учнів.
 Педагогічний практикум
 Шелунцова
Л. М. (ШЗШ№7)
3
 Використання освітніх ресурсів для компетентнісного навчання учнів
 Майстер- клас
 Дурманова І. Є.
(Шосткинський
ліцей-інтернат)

Ш
4
 Про досвід підготовки учнів, порядок закінчення навчального року, проведення ДПА і ЗНО відповідно до рекомендацій МОН, департаменту освіти і науки ОДА.
Інформація, обговорення
Марченко С.В. (ШСШ № 1)
5

Аналіз результатів олімпіад та конкурсів (ІІІ етап, ІІ семестр).

Інформація, обговорення
Марченко С.В., (ШСШ № 1)
6

Діагностика потреб, інтересів та запитів педагогів.


Анкетування








3. Робота між засіданнями:

№ з/п
Зміст роботи
Дата
Місце
Відповідальні

3.1.    Організаційно-методична діяльність:
1
 Індивідуальні консультації з навчальної діяльності
Упродовж року
ШСШ№1
Марченко С. В. (ШСШ№1)
2
 Вивчення системи роботи вчителів, які атестуються 
Упродовж року
ЗЗСО
Керівник комісії Марченко С.В.
4
Участь у міському фестивалі інноваційних уроків.
Лютий
2021 р.
 ЗЗСО
Учителі міста
5
Міський семінар вчителів зарубіжної літератури з теми “ “Особливості застосування освітніх інновацій в стандартних і нестандартних ситуаціях”.
Листопад 2020р.
ШНВК:
ЗШ№9-ДНЗ
 Сугоняко О. А.,
Василенко Т. Г.,
Савельчук О. М.,
Копейко Н. М.,
Копа Р. О.
6
Участь у Всеукраїнській  учнівській олімпіаді з російської мови та літератури. Склад журі:  Марченко Н.М., Сбітна Н.М., Пилипенко Л.М., Савельчук О.М.,  Хрущова С.В., ШЗШ №5, Шелунцова Л. М., Копа Р. О., Свіжевська Н. М.   
Грудень  2020 р.
ШСШ
№ 1
Марченко С.В. - голова,
Кусочкіна С.Г.-заступник голови
7
Тренувальні збори по підготовці до ІІІ етапу олімпіади
Січень-лютий
ШСШ№1
 Марченко С.В.,
Кусочкіна С. Г.






3.2.    Описово-корекційна діяльність:
1
 Обмін досвідом роботи на засіданнях
Упродовж року
 ЗЗСО
 Учителі міста
2
Взаємовідвідування уроків
ЗЗСО
Учителі





3.3.          Інформаційно-просвітницька діяльність
1
Продовження і оновлення блогу вчителів зарубіжної літератури та російської мови
Упродовж року
ЗЗСО
Копа Р.О.,
(ШЗШ № 11)
2
Інформація про курси підвищення кваліфікації, участь у конференціях, семінарах, тренінгах
 ЗЗСО
Учителі міста
2
Видавнича діяльність, самоосвітня діяльність педагогів.
ЗЗСО
Учителі міста
 
3.4.         Експериментально-дослідницька діяльність
1
Конкурс-захист учнівських дослідницьких робіт МАН. Склад журі: голова- Марченко С. В.(ШСШ№1), Савельчук О. М.(ШЗШ№4), Копейко Н. М.(ШЗШ№5), Кусочкіна С. Г.(ШЗШ№8).
Грудень
МАН
Учителі, учні, які захищають роботи МАН
2
Участь у Всеукраїнському експерименті  “Стандартизація наскрізної соціально- психологічної моделі інтенсивного масового впровадження медіаосвіти у вітчизняну педагогічну практику”
Упродовж року

Гімназія, НВК:ЗШ№9-ДНЗ
Вчителі
3.5.         Експертно-діагностична діяльність
1
Аналіз кадрового складу вчителів
Серпень
ШСШ№1
Марченко С. В.
2
Результати олімпіад, робіт МАН, конкурсів, моніторингів, ЗНО, ДПА.
Упродовж року
ЗЗСО
Журі
3
Аналіз тем самоосвіти педагогів
Упродовж року
ЗЗСО
Марченко С. В.
4
Аналіз роботи методичної комісії за рік, аналіз участі педагогів у роботі. Вивчення потреб педагогів.
Березень
2020 р.
ШСШ
№ 1
Марченко С.В. (ШСШ  № 1)


Керівник міської методичної комісії
вчителів зарубіжної літератури та російської мови                                 Світлана Марченко    

        









Комментариев нет:

Отправить комментарий